Partidul Socialist al preşedintelui François Hollande ar putea obţine majoritatea necesară pentru a-şi pune în aplicare programul său, iar extrema-dreaptă şi-ar face din nou apariţia în Adunarea Naţională de la Paris. Francezii votează duminică în cel de-al doilea tur al legislativelor.
Scrutinul se va deschide la ora locală 08.00 (06.00 GMT) şi se va încheia, în marile oraşe, la ora 20.00 (18.00 GMT). Electoratul este chemat să aleagă 541 de deputaţi, 36 fiind aleşi în primul tur de scrutin de la 10 iunie marcat de un puternic absenteism (42,7%). Aproximativ o lună şi jumătate după ce l-a învins pe Nicolas Sarkozy, François Hollande ar urma să beneficieze de o majoritate solidă. El pare pe punctul de a obţine chiar majoritatea absolută ce i-ar lăsa mâinile libere, fără să mai fie nevoit să colaboreze cu ecologiştii sau cu stânga radicală, aceasta fiind, de altfel, miza scrutinului.
Marea majoritate a sondajelor creditează PS şi cei doi aliaţi ai săi cu peste 289 de voturi din totalul de 577 al Adunării Naţionale (Camera inferioară a parlamentului de la Paris). În primul tur, candidaţii socialişti şi diverşi stânga au obţinut 34,4% din voturi, ecologiştii 5,4%, iar stânga radicală 6,9%.
Premierul Jean-Marc Ayrault a lansat un apel, potrivit Agerpres, pentru a i se oferi ‘o majoritate largă, coerentă şi solidară’ preşedintelui François Hollande. În prezent, socialiştii deţin controlul asupra Senatului, în majoritatea regiunilor şi a marilor oraşe, astfel că majoritatea absolută în Adunarea Naţională i-ar permite să-şi pună în aplicare confortabil promisiunile din campania electorală, de la reforma fiscală până la reformarea industriei. Dar şi să adopte măsurile impopulare ce riscă să se impună odată cu agravarea crizei datoriilor, pentru a respecta angajamentul Franţei de a coborî deficitul său bugetar sub 3% din PIB în 2013.
Partidul Social