Criza financiara ne-a adus pe cap o serie de greutati. Credeti ca "de vina" sunt numai mecanismele economice? Exista si cauze de alta natura, mai profunda, releva lucrarea unui profesor care a studiat la mari universitati ale lumii.
Societatea de tip occidental sufera, de 20 de ani, de un comportament nevrotic si trebuie tratata. Criza care a inceput in 2008 nu se manifesta numai in domeniul financiar, ci are radacini mai adanci, care tin de raportarea la sistem, la marile companii private, la stat.
Constatarile de mai sus reprezinta concluziile unui studiu realizat de profesorul Mark Stein, absolvent si detinator de titulaturi ale unor institutii precum University of Warwick, London School of Economics, University of Cambridge, Brunel University.
Stein face paralele cu alte situatii dificile intervenite de-a lungul anilor, cum ar fi cele generate de evenimente de nivel geopolitic, ca prabusirea Uniunii Sovietice, sau locale, precum caderea fondului LTCM.
De fiecare data cand pietele sunt confruntate cu probleme majore, liderii politici si economici din Vest reactioneaza gresit, astfel ca nu fac altceva decat sa agraveze aceste probleme. Acestia adopta o atitudine aroganta, triumfalista, de negare a realitatii, scrie Business Insider.
Stein ii vede pe cei care conduc destinele lumii occidentale ca pe niste personaje care se folosesc de orice prilej pentru a se manifesta pe un ton superior, de pe pozitii de forta, iar aceasta atitudine adanceste fisurile existente.
Mark Stein
Profesorul merge mai departe si arata ca aceasta "cultura", pe care o numeste "manic culture", functioneaza astazi si din cauza reactiei triumfaliste care a urmat dupa caderea comunismului, intervenita la sfarsitul anilor '80 ai secolului trecut. Si crede ca atunci au fost create conditiile care au dus la izbucnirea crizei din