Valul de critici la decizia Guvernului Ponta de a trece Institutul Cultural Român (ICR) de sub autoritatea Președinției sub cea a Senatului a ajuns şi în presa străină.
După ce mai mulţi regizori premiaţi la Cannes au protestat, ieri, faţă de problema ICR, agenţia de presă France Presse scrie, astăzi, despre această "mobilizare puternică, rapidă şi în general rară, într-o ţară care a ieşit de sub dictatură în urmă cu 23 de ani".
"Sute de artişti români, între care mai mulţi cineaşti premiaţi la Festivalul de film de la Cannes, au denunţat cu vehemenţă la acest sfârşit de săptămână o decizie a guvernului de centru-stânga care, din punctul lor de vedere, influenţează politic Institutul Cultural Român (ICR)", mai scriu cei de la AFP, conform Agerpres.
Decizia de a trece ICR sub administrarea Senatului s-a produs miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, adoptată de Guvernul Ponta fără consultări prealabile. Prima consecinţă: schimbarea întregii echipe de conducere a Institutului.
Într-un interviu acordat AFP, citat de Agerpres, regizorul Cristi Puiu, distins cu multe premii internaţionale, a oferit o explicaţie referitoare la mobilizarea artiştilor autohtoni în apărarea Institutului.
„Din păcate, de fiecare dată când intervine o schimbare de guvern în România, cei noi aruncă la coşul de gunoi tot ceea ce au făcut predecesorii lor, chiar şi ceea ce funcţionează. Ei visează să-şi pună amprenta în istorie şi se apucă să distrugă. ICR funcţionează extraordinar de bine astăzi. Ceea ce se întâmplă în prezent cu Institutul, unde schimbările n-au făcut obiectul niciunei consultări, îi priveşte pe toţi cetăţenii, deoarece astfel de lucruri s-ar putea întâmpla şi în alte instituţii", a precizat acesta.
Regizorul Cristi Puiu: „Această Ordonanţă nu este altceva decât una din expresiile provincialismului nostru multifaţetat.