Ca să-i debarce pe „intelectualii lui Băsescu“, Guvernul USL a trecut Institutul Cultural Român de la Preşedinţie la Parlament.
Nici nu s-au stins bine ecourile nominalizărilor de la Educaţie sau ale cazului Grăjdan, că actualul Guvern a mai comis o gafă. Joia trecută, în ultima şedinţă a Cabinetului Ponta, s-a adoptat Ordonanţa de Urgenţă nr. 27/2012, privind „unele măsuri în domeniul cultural". Sub această sintagmă se ascunde, în fapt, un act de răzbunare politică. Este vorba de schimbarea conducerii Institutului Cultural Român, în frunte cu Horia Roman Patapievici, prin trecerea instituţiei din subordinea Preşedinţiei în cea a Senatului României.
Motivaţia oficială începe prin a invoca „necesitatea consolidării şi amplificării, sub diferite forme, a relaţiilor culturale cu comunităţile româneşti de peste hotare, în scopul păstrării şi perpetuării identităţii naţionale, deziderat de o importanţă deosebită în contextul fenomenului de globalizare, inclusiv culturală". Motivaţia neoficială este însă mult mai simplă: guvernanţii USL vor să-i debarce pe cei consideraţi „intelectualii lui Băsescu".
Vicepreşedintele ICR, Mircea Mihăieş, consideră absurd argumentul privind legăturile culturale cu comunităţile româneşti de peste hotare: „Este reglementat inclusiv în legea noastră de funcţionare faptul că ne ocupăm de relaţia cu românii din diaspora. Noi am creat o direcţie care se numeşte chiar aşa - Români din afara ţării - şi care s-a ocupat în mod constant de acest lucru".
Diversiunea organigramei ilegale
Al doilea argument a fost adus în discuţie de ministrul Culturii, actorul Mircea Diaconu, la postul „de casă" al puterii, Antena 3: „ICR funcţionează într-o ilegalitate instituţională, pentru că cele două posturi de vicepreşedinte sunt făcute (sic! - n.r.) din decizia preşedintelui Patapievici. Deci nu cu un act legal, pe