Moda lansată la începutul crizei economice, de a recruta tineri fără pretenţii prea mari, în detrimentul specialiştilor care cer salarii pe măsura nivelului, i-a adus acum pe angajatori într-o situaţie foarte delicată: nu prea mai au pe cine să angajeze.
Un studiu recent realizat de Manpower Group privind "Deficitul de talente" arată că unul din trei angajatori la nivel global consideră că lipsa de candidaţi disponibili pe piaţă reprezintă principala cauză a deficitului de personal. Conform studiului, printre cauzele deficitului de personal care dă bătăi de cap angajatorilor în acest moment se numără şi lipsa de competenţe tehnice, lipsa de experienţă, lipsa abilităţilor de comunicare şi pretenţiile salariale ridicate. Cu alte cuvinte, bobocii fără experienţă, care nu sunt obişnuiţi cu munca, dar ies de pe băncile şcolii şi găsesc oferte de muncă, se prezintă la recrutare cu pretenţii salariale mari, deşi, mulţi dintre ei nu au participat niciodată măcar la un internship, să încerce să înţeleagă în ce fel funcţionează piaţa pe care vor să intre.
Îngrijorarea angajatorilor e pe deplin justificată, dar fiecare în parte şi-a adus contribuţia, în ultimii ani, la crearea şi accentuarea ei, pentru că talentele care nu se mai prezintă astăzi la recrutare s-au reorientat de la sfârşitul lui 2008 până azi, în timp ce ofertele de muncă erau din ce în ce mai puţine. Unii şi-au schimbat domeniul, mulţi au plecat să lucreze în străinătate, pe salarii decente, iar alţii su devenit antreprenori.
Aşa a ajuns astăzi România la "performanţa" de a se confrunta cu o lipsă a competenţelor tehnice la nivelul candidaţilor reclamată de 61% dintre angajatori şi o lipsă a competenţelor specifice industriei şi experienţei, invocată de 57%, respectiv 36% dintre firme.
Studiul mai arată că majoritatea companiilor încearcă să-şi acopere deficitul de per