Andreas Hniatiuc- Psiholog www.lapsiholog.comSfaturi practice
Chiar dacă activităţile sportive sunt benefice pentru dezvoltarea celor mici, nici excesul de zel nu este recomandat. În primul rând, copilul nu ar trebui trimis la sport la vârste prea fragede, deoarece riscă să piardă din plăcerea practicării sportului respectiv, resimţindu-l ca pe o sursă de frustrare. Tendinţa naturală a copilului este de a face mişcare şi e foarte important să identificăm preferinţele pentru activităţile fizice, în funcţie de vârsta acestuia.
Lăsaţi copilul să se orienteze spre sportul pentru care manifestă pasiune şi nu calculaţi riscurile sau şansele de eşec sau reuşită. Este foarte important ca micuţul să se simtă în largul lui, valorizat şi să-şi devolte simţul creator.
Nu îl constrângeţi sub nicio formă să urmeze acele sporturi pe care v-ar fi plăcut dumneavoastră să le urmaţi şi, dintr-un motiv sau altul, nu aţi reuşit. Copilul trebuie să simtă că alegerea îi aparţine şi asta îl va face să se simtă important.
Avantajele mişcării
Stimularea încrederii în sine
Mens sana in corpore sano! Conform dictonului latin, activitatea fizică este principalul mijloc prin care corpul se dezvoltă armonios, respectând liniile unei vieţi sănătoase. Acest lucru este extrem de important pentru dezvoltarea psiho-socială a copilului. Aspectul fizic este un punct de plecare foarte important şi în construirea imaginii de sine. Starea de sănătate se cultivă prin sport şi, de cele mai multe ori, este mai important să previi decât să tratezi!
Buna relaţionare cu alţii
Un alt avantaj oferit de sport constă în faptul că micuţii pot socializa cu alţi copii. Activitatea fizică desfăşurată în mod organizat în cadrul unui grup sau club sportiv reprezintă cadrul în care copilul îşi poate dezvolta abilităţile de comunicare şi interacţiune. El stabileşte relaţ