Reacţia imediată a personalităţilor culturale şi artistice cât şi a unor cineaşti premiaţi la Cannes din România, care au contestat puternic ordonanţa de urgenţă emisă de Guvernul Ponta, a avut ecou peste tot în lume inclusiv în presa internaţională.
„Sute de artişti români, între care mai mulţi cineaşti premiaţi la Festivalul de film de la Cannes, au denunţat cu vehemenţă la acest sfârşit de săptămână o decizie a guvernului de centru-stânga care, din punctul lor de vedere, influenţează politic Institutul Cultural Român (ICR)", comentează duminică, într-o corespondenţă din Bucureşti, agenţia de presă France Presse, citată de Agerpres.
Guvernul premierului social-democrat Victor Ponta a adoptat miercuri, fără nicio consultare prealabilă, o ordonanţă de urgenţă - o decizie fără dezbatere în parlament foarte criticată de organizaţiile de apărare a statului de drept - care plasează ICR, echivalentul Institutului Francez sau British Council, sub controlul Senatului. Printre consecinţele pe termen scurt ale deciziei respective, este şi schimbarea întregii echipe de conducere a Institutului.
Legea contestată de USL a fost adoptată de PSD sub conducerea lui Ponta
Până în prezent, ICR se afla sub autoritatea simbolică a preşedinţiei, conform unei legi adoptate la vremea respectivă tocmai de Partidul Social-Democrat al lui Victor Ponta, care astăzi contrazice legea. Însă, astăzi, preşedintele Traian Basescu face parte din partidul de opoziţie, Partidul Democrat-Liberal, comentează AFP.
"Ar fi dezastruos ca practicile brutale şi aroganţa politicienilor de ieri şi de azi să dicteze în maniera nefastă destinul culturii", a afirmat scriitorul Norman Manea, profesor de literatură la New York.
„O epurare de cea mai oribilă speţă"
AFP a amintit şi de protestul regizorilor români Cristian Mungiu, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, premiaţi la Can