Legnano se află la 20 de kilometri de Milano şi are străzi înguste şi multe vile
Wikipedia spune că Legnano e un oraş italian cu aproape 60.000 de locuitori, traversat de rîul Olona. Că e celebru pentru bătălia de la Legnano, care a vut loc în 1176, dar şi pentru că este singurul oraş, alături de Roma, care e menţionat în imnul Italiei.
Ce nu spune Wikipedia? Că este un oraş liniştit, plin de complexe rezidenţiale, cu porţi înalte de fier şi cu fîntîni în curte. Că oamenii circulă foarte mult cu maşina, pe jos mai puţin, că există multe case vechi din cărămidă, că modernul se îmbină cu trecutul, că printre blocurile noi se zăreşte Basilica San Magno, construită la începutul secolului al XVI-lea. Wikipedia nu mai spune că taxiurile vin numai la comandă şi că oraşul în această perioadă miroase a tuberoze.
Citeşte şi: Plimbare cu campioanele » Reportaj de la Legnano cu Simona Gherman, campioană europeană la individual, şi Anca Măroiu, învinsa ei din finală
Cum ieşi din gara de la Legnano, te întîmpină statuia lui Alberto da Giussano, simbolul oraşului, cel care a condus Legiunea Lombardă în istorica bătălie pe care a şi cîştigat-o. În Legnano ai impresia că eşti într-un oraş de provincie din România, dar cu blocuri mult mai moderne, într-un loc de relaxare. Şi impresia e întărită şi de faptul că poţi auzi vorbindu-se româneşte în super-market, la hotel, la sala Borsani, atunci cînd era amenjată înainte de a începe competiţia, printre muncitorii care lucrează la un canal.
Wikipedia nu mai spune că sînt multe şopîrle în Legnano, mai ales pe lîngă rîul Olona, şi că sînt foarte multe hoteluri pentru cît de mic e oraşul. Pe harta pe care o primeşti de la hotel sînt marcate 39 de puncte de atracţie, printre care şi Castelul Visconteo, cel în care au loc semifinalele şi finala la campionatele Europene de Scrimă. Multe