Trei inculpaţi din dosarul “spionilor ilegali”, judecat la Curtea de Apel Alba Iulia, au recunoscut săvârşirea infracţiunii de care sunt acuzaţi şi au solicitat să fie judecaţi după probele administrate în faza de urmărire penală. Cauza a fost disjunsă şi s-a format un nou dosar pentru care a fost stabilită pronunţarea în 27 iunie 2012.
Cei trei inculpaţi care s-au folosit de această oportunitate ce poate aduce chiar achitarea lor sunt Mihai Ignat, Cristian Dospinescu şi Ioan Simu Apăvăloaei Hurghiş. Toţi au recunoscut şi regretat faptele comise încă din faza de urmărire penală.
Procurorii DIICOT au trimis în judecată, în noiembrie 2011, 43 de persoane în dosarul „spionilor ilegali”. Infracţiunea a fost încadrată în lege ca o situaţie care vizează siguranţa naţională. Mai exact persoanele trimise în judecată instalau un program special în telefoanele persoanelor care urmau să fie „spionate“, cu ajutorul căruia interceptau convorbirile telefonice, mesajele de tip SMS. Inculpatul „principal” este Nicolaie Dan Oproiu din Orăştie, cel care a a vândut softul de interceptare.
Mihai Ignat a cumpărat de la Oproiu varianta softului „ProX” pe care l-a instalat pe telefonul prietenei sale. Cristian Dospinescu a cumpărat aceeaşi variantă a softului pe care l-a instalat pe telefonul soţiei sale. Omul de afaceri Ioan-Simu Hurghiş-Apăvăloaei a cumpărat şi instalat softul pe telefonul unui jurnalist. Ziaristul s-a constituit parte civilă cu suma de 50.000 euro cu titlu de daune morale. Hurghiş este patronul firmei S.C. Electrosim S.R.L. - TV H.C.C. Alba Iulia, care furnizează servicii de televiziune prin cablu şi internet în mai multe localităţi din Alba.
La începutul lunii iunie 2012 alţi trei inculpaţi care au recunoscut faptele au fost achitaţi de Curtea de Apel Alba Iulia. Instanţa de judecată a aplicat doar o amendă administrativă. În dosar figurea