USL a obţinut o victorie clară în alegerile locale, după ce şi-a adjudecat 49,8% din totalul voturilor. Pe locul al doilea s-a clasat PDL, cu 15,2%, iar al treilea loc a fost ocupat de PP-DD, cu 8,9%.
USL domină la nivel naţional, după ce a câştigat cele mai multe mandate pentru funcţia de primar - 1.322, cu 41,57% din voturi, fiind urmată de PDL cu 498 de mandate (15,66%) şi PSD cu 378 de mandate (11,88%), potrivit datelor finale după centralizarea proceselor verbale din toate cele 3.186 de circumscripţii electorale.
Numărătoarea finală arată că USL a căştigat şefia a 36 de consilii judeţene, cu un procent de 87,8%, fiind urmată de UDMR cu două mandate (4,87%), în timp ce PDL, Alianţa Electorală Populară Progresistă Europeană Liberală şi Mişcarea Creştin Liberală au obţinut un singur mandat, fiecare cu un procent de 2,43%.
Sociologul Alfred Bulai a catalogat procentul mare înregistrat de USL drept un vot de încredere primit din partea populaţiei. „Pentru prima dată s-a schimbat structura politică a guvernării înainte de alegeri. USL a înregistrat acest scor semnificativ ca urmare a încrederii oferite de electorat datorită preluării puterii. Însă, cei din USL nu ar trebui să se îmbete cu apă rece. Este o situaţie contextuală, în care votanţii s-au orientat după cei aflaţi la guvernare. Asta nu înseamnă o fascinaţie faţă de USL", a arătat Alfred Bulai.
Referitor la intervalul de timp în care social-liberalii se vor menţine pe prima poziţie în preferinţele electoratului, Bulai a estimat că acesta durează, de obicei, „între 6 şi 9 luni, în funcţie de măsura în care actual Putere va confirma sau va dezamăgi".
PDL a pierdut controlul judeţelor
La polul opus, PDL este marele perdant al alegerilor. La nivelul consiliilor judeţene, democrat-liberalii au reuşit să obţină un singur mandat de preşedinte, prin Ion Dumit