Jucători de fotbal în arest, transporturi misterioase de valize, o reţea de pariuri trucate care se întinde din Singapore în Italia, trecând prin Bulgaria. Ultima dezvăluire legată de tentaculara anchetă „Last bet" (Ultimul pariu) a Parchetului din Cremona privind meciurile trucate. Scandal de amploare în ajunul deschiderii Euro 2012.
Din Hong Kong la Londra, trecând prin Milano şi Zurich, o mare anchetă care a necesitat un an şi jumătate de muncă a păstruns în zonele de umbră şi derivele unui fenomen care ameninţă regulile şi spiritul sportului - pariurile sportive şi meciurile trucate. Cu o cifră de afaceri colosală estimată la 500 miliarde dolari la scară mondială în 2011, marile evenimente sportive fac obiectul pariurilor uriaşe pe internet (mize de 1 miliard euro la ultima finală a Ligii campionilor). Aceste jocuri on line profită de mondializarea fluxurilor financiare în sistemul bancar. Pariurile sportive sunt manipulate de crima organizată şi au devenit o adevărată maşină de spălat banii murdari, simplu, eficient, rentabil. Astăzi, organizaţiile internaţionale ca ONU, CIO, Interpol, guvernele ţărilor occidentale şi poliţiile acestora, marile federaţii sportive (FIFA, FIT, UEFA, etc) au declanşat împreună un război global contra acestor derive din sport.
Evident, pariurile sportive vizează în principal sporturile unde sunt cei mai mulţi bani. Fotbal şi tenis în Europa şi în Occident, baseball şi basket în Statele Unite. Dar nu sunt singurele sporturi ţintite. De exemplu, la JO din Londra, experţii estimează că mafiile, triadele, crima organizată se vor interesa cu prioritate de sporturile minore decât de cele majore. Problema este dificultatea luptei contra fluxurilor financiare, fiind vorba de un sistem opac, transfrontalier, extrem de rapid. Majoritatea pariorilor mizează pe site-uri ilegale.
Sportul nu mai este afectat doar de dopaj c