Absolvenții de liceu au intrat la a doua probă orală a bacalaureatului 2012, cea de competențe digitale, lipsiți de chef și total nepregătiți. "E doar o formalitate, oricum nu contează", este explicația celor mai mulți dintre candidați. Sursa: Remus Suciu
Dezinteresul și plictiseala au domnit cam la toate liceele din Capitală. Culmea, la Colegiul Național de Informatică "Tudor Vianu", acolo unde se presupune că învață cei mai experimentați într-ale calculatoarelor, mai toți elevii s-au declarat nepregătiți.
"Frățioare, care-mi deschide și mie calculatorul?", se îmbărbătează glumind, un băiat înalt ca bradul, înainte de a intra în examen. În jurul său, o duzină de colegi îi țin isonul și râd cu gura până la urechi, laudându-se cu ... cât de puțin au învățat. "Acces-ul e ăla cu tabele? La naiba, mai bine aveam ECDL-ul!", dezbat două prietene îmbrăcate sumar, cu sandale și rochițe înflorate, scurte.
Mai au un sfert de oră până la 11.30, când se va da startul probei, destul cât să se pună în temă cu subiectele. "Vreau să fie clar. Una e profilul de info, alta e proba de competențe digitale. La informatică face programare, alte chestii. Ce dăm aici, s-a făcut la ora de TIC, pur și simplu trebuie să faci dovada că știi să "downloadezi" niște imagini de pe net", ne lămurește Bogdan Marin, un vlăjgan cu tricou roșu și zâmbet ca de reclamă.
Cei mai emotivi rămân tot elevii studioși, care au pus burta pe carte. "Fiecare examen e important. Noi nu dăm mai greu sau mai ușor ca ceilalți, de la alte profiluri, dar e imposibil să vii chiar nepregătit. Sper să fie bine", e temătoare Ana Pârvu, una dintre puținii candidați care au mai ținut cont de codul vestimentar și a îmbrăcat fustă trei-sferturi și cămașă elegantă.