Înainte de sfârşitul acestei luni, reprezentanţii ministerelor şi agenţiilor comerciale din partea Uniunii Europene şi a Statelor Unite vor recomanda începerea negocierilor în vederea unui acord de liber-schimb între cele două economii.
Un astfel de acord ar putea să relanseze creşterea economică şi să creeze milioane de noi locuri de muncă, chiar şi în condiţiile în care ambele regiuni economice de pe cele doua maluri ale Atlanticului sunt paralizate de dezbaterea dintre susţinătorii politicilor de stimul economic şi cei ai implementării măsurilor de austeritate. Analiştii intervievaţi de agenţia de ştiri Bloomberg susţin că un acord de liber schimb este „necesar, realizabil şi urgent”.
Află cât de mult este afectat comerţul SUA de către exporturile chinezeşti
Cea mai importantă relaţie comercială mondială
Relaţia economică între Statele Unite şi cele 27 de ţări care constituie Uniunea Europeană este cea mai importantă din lume, constituind o treime din volumul comerţului mondial. Nivelul anual al comerţului şi al investiţiilor dintre cele două regiuni care reprezintă, împreună, 54% din produsul intern brut global, se ridică la aproape 5.000 de miliarde de dolari. Acesta este oarecum echilibrat, Statele Unite având un deficit faţă de UE în ceea ce priveşte mărfurile, un surplus în sectorul serviciilor iar nivelul investiţiilor directe este echilibrat între cele două părţi.
Vezi care sunt conflictele comerciale care au dus la răcirea relaţiei dintre UE şi Argentina
În 2011, europenii au achiziţionat de trei ori mai multe bunuri „made in USA” (286,1 miliarde de dolari) decât chinezii, iar europenii au vândut de două ori mai multe mărfuri în Statele Unite (368 de miliarde de dolari) decât au exportat în China. Fluxurile de investiţii se ridică la valori mult mai mari: în 2010, volumul total al investiţiilor americane di