Profesor doctor în sociologie, Dorel Abraham, fondatorul şi preşedintele Consilului de Administraţie al CURS – Centrul de Socilologie Regională şi Urbană, a explicat pentru Jurnalul Naţional care au fost motivele apariţiei unor diferenţe mari între sondajele preelectorale, sondajele la urne şi rezultatele finale ale alegerilor locale din 10 iunie.
Jurnalul Naţional: Pornind de la sondajele preelectorale şi sondajele la urne realizate cu ocazia alegerile localor, daţi dreptate celor care susţin că aceste sondaje nu au estimat corect rezultatele obţinute la aceste alegeri?
Dorel Abraham: Mai întâi aş preciza faptul că, fiind vorba despre alegerile locale, sondajele efectuate au vizat primăriile, cu precădere oraşele mai importante şi Consiliile Judeţene. Aşadar, nici sondajele preelectorale, nici exit-poll-urile nu au estimat rezultatele alegerilor la nivel naţional sau regional. În general, cele câteva institute de specialitate şi cu experienţă au produs estimari corecte. Dacă mă refer la sondajele CURS, pe care le cunosc cel mai bine, atunci trebuie să spun că atât sondajele preelectorale, cât şi exit-poll-urile au estimat corect câştigătorii alegerilor atât la partide, cât şi la sectoare, atât pe Bucureşti, cât şi pe cele şase sectoare, cât şi la Craiova. Menţionez că institutul nostru a realizat exit-poll-uri doar în cele două oraşe, nu la Cluj sau la Iaşi, aşa cum a mai apărut prin presă. Mai concret, sondajele efectuate de CURS în Bucureşti în cele şase sectoare şi în Craiova au estimat rezultatele în marja de eroare admisă în majoritatea cazurilor (partide şi candidaţi). Trebuie, şi specialiştii cunosc asta, să ţinem seama că marjele de eroare calculate conform volumelor eşantioanelor pot fi afectate de situaţii specifice alegerilor, provocate de ponderi semnificative ale voturilor anulate, mici fraude etc., ceea ce ar justifica acceptarea unei ma