Echipamentul Nike TurboSpeed în care va concura echipa de atletism a SUA la JO, în probele de viteză, se spune că va duce la îmbunătăţirea performanţelor pe 100 de metri cu circa 0.023 secunde, dar unele surse susţin că ar putea fi încadrat şi la categoria dopaj tehnologic.
Timpul de 0.023 secunde pare infim pentru un profan, însă în cazul unor atleţi profesionişti o diferenţă de câteva zecimi de secundă poate însemna o clasare care să îţi aducă o medalie de argint în locul uneia de bronz, aşa cum s-a întâmplat la ultima ediţie a JO, precizează alerg.ro.
Secretul acestui nou model de echipament constă în plasarea bine calculată a unor încreţituri şi orificii fine în textura materialului, la nivelul braţelor şi picioarelor, ceea ce permite creşterea aerodinamicităţii atletului. După mai bine de 12 ani de cercetări, experţii de la Nike au decis să preia în atletism o tehnologie folosită deja în cazul mingilor de golf, şi care a dus la creşterea semnificativă a distanţelor parcurse de acestea în zbor. A mai fost nevoie de circa 1000 de ore de testare în condiţii speciale (în wind-tunnel) şi s-a ajuns astfel la TurboSpeed.
"Am testat echipamentul în probe de 100 m, 200 m, 400 m şi nu ne-a venit să credem văzând rezultatele", spune Martin Lotte, director de creaţe la Nike. "Credem că el va contribui decisiv la stabilirea podiumului la JO".
Cât de cinstită este însă această îngemănare dintre Citius, Altius, Fortius, ca principii ale olimpismului, cu elemente precum titanul, carbonul şi poliuretanul, adică cele mai recente tehnologii? Este dificil de oferit un răspuns în acest moment, chiar dacă se vorbeşe deja de "doping tehnologic" prin folosirea unui astfel de echipament.
Dr. Ross Tucker de la Sportsscientists.com consideră însă că o îmbunătăţre cu doar 0.2 la sută a performanţi (aşa cum o promite Nike) poate face uneori diferenţa, îns