Fibromul uterin, maladie care afectează peste 50 la sută din populaţia feminină a planetei şi circa 25 la sută dintre femeile din România, nu mai este o spaimă pentru pacientele cărora li se răpea şansa de a avea copii. La noi, a devenit posibilă o terapie care nu mai apelează la intervenţia chirurgicală chinuitoare, ci la un procedeu modern foarte eficient, constând în embolizarea (devascularizarea) fibromului, care se cicatrizează şi dispare. Spitalizarea durează o singură zi.
Clinica privată Hemodinamic din Bucureşti, împreună cu asociaţia "O şansă pentru viaţă", au organizat, în urmă cu câteva zile, o primă sesiune de informare pe această temă. Între alţii, au participat, din partea Clinicii Hemodinamic, managerul Lidia Constantinescu şi dr. Rareş Nechifor, primul medic care a adus terapia embolizării în România, în urmă cu zece ani, iar din 2007 şi la Hemodinamic, prof. dr. Gheorghe Iana de la Societatea de Radiologie din România şi avocat dr. Elena Bustea.
Cât este de importantă această campanie de informare pentru populaţia feminină din România Potrivit Lidiei Constantinescu, "mulţi medici ginecologi nu informează, din păcate, pacientele despre existenţa unei alternative, a unei intervenţii netraumatizante. Ei cred că recomandându-i pacientei acest tip de terapie, pacienta respectivă este pierdută pentru acel medic. Este o mentalitate foarte greşită. Numai o necunoaştere a tratamentului fibromului uterin prin devascularizare poate să conducă la o asemenea gândire. E adevărat, sunt şi medici care nu ştiu, ceea ce e foarte trist..." mai spune directoarea clinicii, care se bucură deja de faimă internaţională. Av. Dr. Elena Bustea consideră, de asemenea, că informarea este un lucru foarte important pentru populaţia feminină afectată. "Între a face o operaţie invazivă, mutilantă şi a suporta o intervenţie care te scuteşte de traume fizice şi psihic