Medicul şi biologul Gheorghe Zarnea, membru titular al Academiei Române, a decedat sâmbătă, la vârsta de 91 de ani, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de Academia Română.
Născut pe 22 septembrie 1920, academicianul Gheorghe Zarnea a absolvit Liceul "Aurel Vlaicu", după care a urmat Facultatea de Medicină din Bucureşti, obţinând, în 1945, titlul de doctor în medicină şi, în 1970, titlul de doctor docent.
După cursuri de specialitate în Franţa şi Danemarca, Gheorghe Zarnea a intrat în învăţământul superior, parcurgând toate treptele ierarhiei universitare, ajungând profesor şi profesor consultant. În comunitatea universitară, Gheorghe Zarnea este considerat drept întemeietorul învăţământului de microbiologie generală din facultăţile de biologie şi chimie, pe care l-a dezvoltat odată cu crearea unor discipline noi ca virologia, imunobiologie, bacteriologie medicală, ecologia microorganismelor, microbiologie industrială.
Activitatea didactică s-a completat armonios cu cea de cercetare ştiinţifică, legată în principal de biologia, imunologia şi epidemiologia rickettsiilor şi a rickettsiozelor. Pe baza a numeroase studii a fost posibilă extinderea bazei ştiinţifice de diagnostic prin realizarea unor produse biologice noi, standardizate. A coordonat studiile ştiinţifice clinice, microbiologice şi epidemiologice care au permis eradicarea acestui tip de infecţie din ţara noastră.
După anul 1970, Gheorghe Zarnea, împreună cu un grup de colaboratori, şi-a consacrat activitatea ştiinţifică exclusiv pe probleme de biologie şi aplicaţiile unor microorganisme utile pentru sol -biologia unor microorganisme producătoare de enzime cu importanţă biotehnologică, a microorganismelor producătoare de gaze combustibile (metan, hidrogen), inginerie genetică bacteriană ş.a.
Rezultatele acestor cercetări au fost publicate în peste 225 de lucrări, printre