După legislativele de duminică, şansa Greciei de a ieşi din blocajul politic în care se află de o lună şi jumătate rămâne un guvern de uniune naţională.
Un guvern de „consens naţional" în care să intre cât mai multe formaţiuni politice şi care să menţină Grecia în zona euro. Acesta este obiectivul lui Antonis Samaras, şeful partidului conservator Noua Democraţie, clasat pe primul loc la alegerile legislative anticipate de duminică.
Chiar dacă formaţiunea sa nu a obţinut majoritatea parlamentară, Samaras a fost mandatat de preşedintele Carolos Papoulias să formeze cât mai rapid un guvern, având în vedere că Noua Democraţie a obţinut cele mai multe locuri în Parlament, fiind secondat de Syriza (Coaliţia stângii radicale). O misiune deloc uşoară.
„Consensul naţional este un imperativ reclamat de toată lumea, problema (formării unui guvern) trebuie soluţionată imediat", a declarat şeful conservatorilor greci, în vârstă de 61 de ani. Samaras are trei zile la dispoziţie pentru a forma un guvern. În cazul în care nu reuşeşte, liderul formaţiunii clasate pe locul doi va primi sarcina formării unui executiv.
Liderul partidului Noua Democraţie, care s-a declarat recent în favoarea renegocierii condiţiilor impuse Greciei în schimbul ajutorului financiar extern, speră însă să ajungă la un acord mai repede. Cum Syriza nu a dorit să audă de o cooperare cu Samaras, promiţând doar o „opoziţie activă", liderul conservatorilor s-a întâlnit aseară, după închiderea ediţiei, cu cei de la PASOK, formaţiunea clasată pe locul al treilea şi care a obţinut 33 de locuri în Parlament.
De altfel, socialiştii şi conservatorii au format o coaliţie de guvernare până la alegerile legislative din 6 mai. Cele două partide istorice ale Greciei, singurele care susţineau politicile de austeritate cerute de UE şi de FMI, au fost dur sancţionate la scrutin