Motivarea deciziei de condamnare a lui Radu Cazacincu, fost şef al Biroului Vamal Siret, şi a inspectorului vamal Viorel Mihai Lohaza, detonează o adevărată bombă. Judecătorul de caz a ajuns la concluzia că două instituţii ale statului, Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi şi Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Iaşi, au mimat aplicarea legii, ocazie cu care au fost încurajate infracţiunile comise ulterior de Cazacincu şi Lohaza.
În motivare scrie negru pe alb cum anume au păşit pe lângă lege cele două instituţii ale statului.
Totul a plecat de la un autoturism oprit pentru control în Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret de către inspectorul vamal Viorel Mihai Lohaza. Se întâmpla în seara zilei de 29 mai 2007, iar Lohaza a dat liber de vamă, deşi maşina era plină cu produse pentru care trebuiau plătite o serie de taxe vamale. Mai exact, valoarea bunurilor descoperite la controlul de pe arteră efectuat de poliţiştii de frontieră era de 1.560 de euro, la această sumă urmând să se achite taxe de 1.029 de lei. Plecând de aici, Viorel Mihai Lohaza s-a ales cu un dosar de cercetare internă, iar pentru o perioadă de 3 luni de zile i s-a interzis să mai efectueze controlul vamal pe sensul de intrare în ţară a persoanelor fizice.
„Modalitatea de desfăşurare a cercetării disciplinare, cât şi soluţionarea dosarului penal de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi sunt de natură a ridica serioase semne de întrebare în ceea ce priveşte respectarea legii de către aceste două instituţii”, se arată în motivarea judecătorilor de la Tribunalul Suceava.
Aceştia au şi detaliat aceste afirmaţii. Astfel, „măsura disciplinară luată faţă de inculpatul Viorel Mihai Lohaza nu are corespondent în stabilirea vreunei vinovăţii a acestuia în cadrul cercetărilor efectuate şi nici nu era o sancţiune prevăzută de lege. De asemenea