Frizerie, farmacie, supermarket, cofetărie, mașini cu produse din carne, televizoare, tunere TV, automate pentru plăți rapide și ghișee bancare. Este oferta clinicilor din Chișinău pentru pacienții internați.
Bolnavii trataţi la Institutul Oncologic au acces, în incinta spitalului, la o frizerie, un magazin de dulciuri „Bucuria", două buticuri cu produse alimentare, un chioşc de ziare, o farmacie, o rulotă cu produse din carne şi o cantină deţinută de o întreprindere individuală.
Un prânz cu o zeamă de pui şi un şniţel te costă 35 de lei. Mâncarea e gustoasă, dar cam puţină. „Bucatele sunt bune, dar nu pentru bolnavi. Preţurile sunt cam mari pentru un pensionar", mărturiseşte Tudor Plângău, un vârstnic din raionul Edineţ care tocmai s-a externat de la Institutul Oncologic.
Nici măcar angajaţii spitalului nu se încumetă să meargă la aceste magazine. „Preţurile sunt prea mari. Un kilogram de peşte prăjit e 140 de lei. Nici bolnavii nu-şi permit", spune Valentina Cotuna, unul dintre laboranţi. Însă oful cel mai mare al pacienţilor rămân farmaciile care, deşi sunt la parterul instituţiei, funcţionează după un program preferenţial.
Click aici să vezi GALERIA FOTO!
„Medicamentele sunt mai scumpe decât în stradă şi sunt deschise doar până la ora 16.00", se plânge Vladimir Popov, un inginer venit tocmai din Cahul să-şi viziteze o rudă internată.
FELICITĂRI CONTRA COST
La maternitatea Spitalului Municipal numărul 1, cea mai prosperă afacere pare să fie un cabinet unde părinţii primesc certificatele de naştere ale bebeluşilor într-o atmosferă festivă. Bineînţeles, la preţuri corespunzătoare. Pe hol, lângă registratură, în spatele unei uşi metalice, găseşti camera de ceremonii amenajată precum un salon de grădiniţă.
Acolo, o simplă felicitare verbală te costă 200 de lei. Fiecare poză te mai uşurează de 26 de lei.