Entuziasmul înregistrat pe pieţele europene s-a dezumflat. Indicii burselor europene au trecut deja în zona negativă. La fel şi futures-ul indicilor americani. Iar costurile împrumuturilor Spaniei şi Italiei se menţin încă aproape de nivelele de alertă.
Prima şedinţă de tranzacţionare europeană de după alegerile din Grecia a fost dominată în deschidere de entuziasmul determinat de încrederea că grecii nu vor părăsi zona euro. După o deschidere în zona pozitivă însă, pieţele financiare se dovedesc mult mai rezervate decât părea la o primă vedere.
Costurile de împrumut ale Spaniei şi Italiei se menţin doar cu puţin sub nivelele maxime atinse în ultimele luni de agravare a crizei. Astfel dobânzile obligaţiunilor spaniole la 10 ani se situau în prima parte a şedinţei la 6,824%, iar pentru cele ale Italiei dobânda cerută de pieţe este de 5,902%.
Între timp, în jurul orelor 12.00, ora României, principalul indice italian, FTSE MIB pierdea creşterea de peste 1% înregistrată în prima parte a şedinţei şi trecea pe minus, cu 0,25%; indicele Euro Stoxx 50 pierdea 0,37%, cel al pieţei din Paris înregistra un minus de 0,19% iar Ibex – indicele pieţei spaniole, pierdea 1,48%. AFX, indicele bursei din Atena pierdea, la aceeaşi oră circa 0,06%.
Pe verde se menţinea doar indicele pieţei germane, DAX - care avea un plus de 0,34% şi cel al bursei elveţiene, cu un plus de 0,16%.
Peste ocean, futures-ul principalilor indici americani au revenit deasemeni în zona negativă. Potrivit datelor Bloomberg, futures-ul indicelui Dow Jones pierdea 65 de puncte, contractele futures pe S&P500 pierdeau 7,3 puncte iar futures-ul Nasdaq 100 scădea cu 7,25 puncte.