Mexicul găzduieşte luni şi marţi o nouă reuniune a grupului G20 consacrată în special crizei din zona euro. Se va discuta însă şi despre Siria iar preşedintele american Barak Obama se va întreţine, în contextul acestui summit, cu omologul său rus Vladimir Putin.
În ce-l priveşte pe preşedintele Franţei, François Hollande, el participă la discuţii cu un plus de autoritate conferită de victoria socialiştilor la legislativele de ieri.
Şefii de stat şi de guvern care se deplasează la Los Cabos în Mexic nu vor putea să nu-l felicite pe socialistul François Hollande pentru majoritatea absolută obţinută de partidul său în Parlament. Chiar dacă o vor face cu jumătate de gură, cum probabil va fi cazul cu doamna Angela Merkel, faptul că François Hollande are acum mână liberă pentru a-şi aplica programul politic îi consolidează statura internaţională.
În acelaşi timp François Hollande îşi poate permite acum să propună idei care să se înscrie într-o perspectivă mai largă, de cel puţin cinci ani, ceea ce nu pot face, de exemplu, Barak Obama şi Angela Merkel. Preşedintele american are puţine marje de manevră în prezent întrucât tot ce spune şi tot ce face poartă marca prezidenţialelor din noiembrie din Statele Unite.
Iar doamna Merkel are motive să fie şi ea preocupată de legislativele de anul viitor din Germania când social-democraţii germani ar putea profita de noua dinamică a social-democraţiei europene declanşată de victoriile impresionante ale socialiştilor francezi.
Reamintesc că aceştia din urmă au cucerit practic toate citadelele puterii, preşedinţia, Parlamentul, Senatul, şi controlează în acelaşi timp regiunile, departamentele şi marile oraşe.
Revenind la reuniunea G20 de la Los Cabos, ea se va desfăşura şi sub semnul alegerilor din Grecia. De notat că liderii europeni dar şi ceilalţi lideri prezenţi la reuniune au răsuflat oa