Deşi au cerut insolvenţa Hidroelectrica, reprezentanţii companiei susţin că nu ştiu nimic despre o astfel de decizie. Scenariile vizează anularea contractelor cu „băieţii deştepţi“ sau vânzarea pe bucăţi a societăţii.
Compania de stat Hidroelectrica a cerut vineri Tribunalului Bucureşti intrarea în insolvenţă, iar primul termen de judecată va avea loc mâine. Reprezentanţii Ministerului Economiei, instituţie prin care statul controlează cel mai mare producător de energie din România, a refuzat să dea mai multe detalii privind cererea de intrare în insolvenţă a Hidroelectrica.
„Ministerul Economiei, în calitate de acţionar, nu interferează în niciun fel în procedurile judiciare în care sunt implicate societăţile comerciale cu capital de stat pentru a nu influenţa în niciun mod instanţele de judecată", se arată într-un comunicat al instituţiei. Ministerul Economiei notează că decizia aparţine Consiliului de Administraţie (CA) al companiei, dar din acest consiliu fac parte membri propuşi chiar de această instituţie.
Preşedintele CA al Hidroelectrica, Remus Vulpescu, declară că nu ştie nimic despre această cerere. „Nu ştiu nimic, dacă această cerere de intrare în insolvenţă este reală şi există sau nu", a declarat Vulpescu.
Pe de altă parte, reprezentanţii Hidrosind, sindicatul Hidroelectrica, susţin că nimeni din compania de stat nu recunoaşte că a cerut insolvenţa şi că ea a fost pregătită probabil cu mult timp în urmă. Sindicaliştii cataloghează decizia drept „o manevră a managementului societăţii", adăugând că „Hidroelectrica nu dispune de suficiente lichidităţi, dar dispune de active foarte atractive: hidrocentralele ţării".
De altfel, fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a declarat că este absolut nejustificată intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica, arătând că fie este vorba despre o decizie managerială p