La examenul de competenţe digitale de la BAC, care se dă de azi, prima cerinţă pentru elevi e să găsească un folder şi să-şi scrie numele. Pica dacă intră cu telefonul în examen.
De astăzi, liceenii care au absolvit clasa a XII-a se pregătesc să susţină ce-a de-a doua probă a BAC-ului, cea de aptidini digitale. Nimeni nu poate pica proba, pentru că se acordă calificative, însă dacă se întâmplă să intre cu telefonul în buzunar la examen, pot fi eliminaţi şi îl mai susţin peste două sesiuni. În acest timp, elevii care au terminat clasa a VIII-a sunt în febra învăţatului: zilele acestea se înscriu la examenul de Evaluare Naţională, urmând ca examenele scrise să aibă loc săptămâna următoare.
Patru subiecte la Competenţe Digitale
Proba de informatică sau de competenţe digitale cum e denumită oficial în calendarul examenului maturităţii este preferata elevilor, pentru că majoritatea folosesc calculatorul acasă de ani buni.
"Sunt patru subiecte în modelul de teză, dintre care primele sunt foarte uşoare", ne-a explicat Emil Ciocan, profesor de informatică.
La primele două cerinţe, care fac împreună 15 puncte, se cere să se găsească fişierul de examen de pe desktop, iar candidatul trebuie să scrie într-un document datele sale personale. "Subiectul trei are doar zece puncte, sunt 5 întrebări teoretice despre informatică, mulţi bifează răspunsul greşit". Cea de-a patra parte a testului are 75 de puncte şi conţine peste 20 de cerinţe. "Elevii trebuie să facă subfoldere într-un folder sau să recunoască un fişier", ne-a mai explicat dascălul.
În funcţie de punctajul obţinut, se va stabili nivelul de competenţă digitală a candidatului. Între 0-25 de puncte va obţine începător, 26-50 de puncte utilizator de nivel mediu, 51-74 de puncte, utilizator avansat, 75-100 de puncte – utilizator experimentat.
Sfat: c