Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a publicat astăzi un raport care dezvăluie că, în 2011, a fost înregistrat un record al noilor refugiaţi la nivel mondial. Astfel, peste 800.000 de persoane au fost nevoite să fugă din ţările lor. Este cel mai mare număr înregistrat în ultimii 11 ani. Sursa: ANDREI UDIȘTEANU
Antonio Guterres, înaltul comisar al ONU pentru refugiaţi, se declară îngrijorat de această situaţie. "Nu am am mai văzut aşa ceva în cei zece ani de când sunt în funcţie", a precizat acesta.
La nivel mondial, la sfârşitul anului trecut, aproximativ 42,5 milioane de persoane din întreaga lume erau fie refugiaţi (15,4 milioane), fie persoane strămutate într-o altă ţară (26,4 milioane), fie solicitanţi de azil (895.000 de persoane). Cei mai mulţi refugiaţi provin din Afganistan (2,7 milioane), urmaţi de cei din Irak (1,7 milioane), Somalia (1,1 milioane), Sudan (500.000) şi Republica Democrată Congo (491.000).
Şi, din cei 10,4 milioane de refugiaţi din întreaga lume de care se ocupă UNHCR, aproape 7,1 milioane sunt în exil de cel puţin cinci ani, o perioadă mult prea mare, faţă de care ONU îşi prezintă îngrijorarea.
În raportul ONU se mai aminteşte că anul trecut a avut loc o înmulţire a crizelor de refugiaţi în Coasta de Fildeş, Libia, apoi Yemen, Siria şi Cornul Africii. Guterres a salutat în raportul ONU faptul că ţările vecine cu statele în criză şi-au lăsat frontierele deschise pentru a primi refugiaţi.
Anul 2011 a adus şi o veste bună pentru persoanele care au fost nevoite, în anii anteriori, să-şi părăsească ţara natală. Se estimează că nu mai puţin de 3,2 milioane de persoane strămutate într-o altă ţară s-au putut întoarce la căminele lor.
În ce ţări locuiesc refugiaţii 80% dintre refugiaţi au mers într-o ţară vecină cu a lor. Astfel, Pakistanul numără 1,7 milioane de refugiaţi, Iranul