Majoritatea tinerilor aflati la primul loc de munca nu se inscriu la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II) si asteapta sa fie repartizati aleatoriu catre unul dintre cele 9 fonduri. Reprezentantii din domeniu au explicat pentru DailyBusiness.ro de ce s-a ajuns la o astfel de situatie si ce influente sufera piata.
Daca in termen de 4 luni de la prima angajare, persoanele cu varsta pana in 35 de ani nu-si aleg un fond de pensii private obligatorii (Pilonul II), acestea sunt distribuite aleatoriu de Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP).
In primele cinci luni din acest an, 122.891 persoane din cele 133.384 nou intrate in sistemul de pensii obligatorii au fost repartizate aleatoriu (92,13%), conform datelor prezentate luni de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Care sunt efectele
Marius Popescu, director general ING Pensii, a aratat ca aceasta situatie nu este una noua, numarul persoanelor repartizate aleatoriu mentinandu-se an de an in jurul nivelului de 80-90%, ceea ce denota un nivel inca scazut de cunoastere de catre public a beneficiilor pe care e ofera o pensie privata, dar si de responsabilizare a romanilor fata de propriul viitor financiar.
"Implicarea fiecarei persoane in alegerea informata si deliberata a fondului administrat privat la care va participa reprezinta, in fapt, o decizie cu privire la propriul viitor, prin care fiecare dintre noi ne putem pregati mai bine mijloacele financiare pentru un trai decent la pensie", a spus Popescu.
La randul sau, Ioan Vreme, CEO-ul Generali Pensii, a precizat ca efectul acestei distribuiri aleatorii a tinerilor aflati la primul loc de munca nu e deloc dramatic in piata si nu putem spune ca ar fi neplacut pentru participant.
"Cu toate acestea, noi, administratorii acestor fonduri, am militat mereu alaturi