Social-democraţii au câştigat 20 de municipii reşedinţă de judeţ, liberarii 12, iar democrat-liberalii opt.
Rezultatele finale ale alegerilor locale arată că noilor edili PSD li s-au încredinţat bugete locale în valoare de peste 1,2 miliarde de euro, în timp ce proaspăt aleşii primari PNL şi-au adjudecat bugete locale cu o valoare totală de 755,1 milioane de euro.
Pe de altă parte, "marele înfrânt" al scrutinului de la sfârşitul săptămânii trecute, Partidul Democrat Liberal, a reuşit să câştige municipiul căruia i-a fost alocat anul cel mai mare buget, Cluj-Napoca. PDL şi-a adjudecat alte şapte primării din oraşele reşedinţă de judeţ, a căror bugete însumează circa 635,1 milioane de euro.
Reprezentanţii UDMR au câştigat mandate la primăriile din Sfântu Gheorghe şi din Miercurea Ciuc, bugetul total al acestora fiind de 40,7 milioane de euro, cu cinci milioane de euro mai puţin decât cel al Primăriei Deva, singura adjudecată de Partidul Conservator.
Analiza privind sumele ce urmează a fi administrate de către reprezentanţii principalelor partide din România se referă strict la bugetele locale ale municipiilor reşedintă de judeţ, plus cel al Capitalei şi ale celor şase sectoare, nu şi la bugetele primăriilor din comunele, oraşele şi municipiile adjudecate de formaţiunile politice menţionate.
Bugetele prezentate sunt cele făcute publice de către primării şi CJ-uri, cu excepţia celor ale judeţelor Timiş şi Bistriţa-Năsăud care au fost preluate din presa locală. Mai exact, este vorba despre bugetele locale pentru 2012, bugete adoptate la începutul anului.
Click pe imagine pentru a mări
PSD a obţinut cele mai multe mandate de preşedinte CJ
În ceea ce priveşte bugetele judeţene, respectiv banii administraţi de Consiliile Judeţene (CJ), social-democraţii şi-au adjudecat 22 de fotolii de preşedinte CJ, judeţe a căror bug