Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, luni, că Uniunea a performat în alegerile locale, iar succesul de care se bucură de 22 de ani e "imens" şi "extraordinar" în tot bazinul carpatic, însă pierderea preşedinţiei consiliilor judeţene din Satu Mare şi Mureş "doare".
Borbely a declarat, într-o conferinţă de presă, că datele definitive legate de alegerile locale arată că Uniunea a primit cu circa 55.000 de voturi mai mult ca în 2008, la nivel naţional, obţinând mai mulţi primari, dar şi consilieri locali şi judeţeni decât în urmă cu patru ani, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Avem toate datele care ne demonstrează faptul că într-adevăr UDMR - vorbesc acum pe ţară - a performat bine. După doi ani de guvernare, care nu a fost uşoară, după ce am avut în anul acesta două partide maghiare care au depus eforturi considerabile, cu ajutor din Ungaria, ca să ne slăbească, votanţii noştri, comunitatea maghiară din România a demonstrat că doreşte să fie o reprezentare puternică, unită, a maghiarimii în structurile locale", a spus el.
Borbely a explicat că, în 2008, UDMR avea 184 de primari în ţară, iar acum are 203, iar în ce priveşte numărul consilierilor locali şi judeţeni, erau 2.284, iar acum sunt 2.355. Totodată, el a spus că în şapte judeţe a crescut numărul primarilor Uniunii, adică în Arad, Bistriţa-Năsăud, Bihor, Harghita, Covasna, Satu Mare şi Braşov, iar în Mureş au rămas 38 de primari, ca şi până acum.
El a arătat că alegerile au demonstrat că celelalte două partide maghiare - PCM şi PPMT - nu sunt sprijinite de populaţia maghiară, dat fiind că 96 la sută din primari sunt ai UDMR şi 4 la sută din partea lor, Uniunea obţinând şi 86 la sută din numărul total de consilieri ai comunităţii maghiare.
În ceea ce priveşte tinerii promovaţi, potrivit lui Borbely, numai în judeţul Mureş există 63 de consilieri