Preşedintele Traian Băsescu îi avertizează pe români că îi aşteaptă încă un an de criză. „Ştirea”, care a a făcut rapid turul tuturor televiziunilor, este însă pe cât de adevărată, pe atât de veche. Ba mai mult, dacă Preşedintele României, sugerează că anul viitor ar putea fi “ultimul an de criză”, evoluţiile internaţionale recente ne arată deja că 2013 ar putea fi mai degrabă un prim an dintr-o nouă criză.
"Suntem convinşi că acestă criză nu va dispărea în următoarele 12 luni. Ne aşteaptă o perioadă dificilă", a declarat Traian Băsescu în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o, luni, la Palatul Cotroceni cu Philippe Le Houérou, vicepreşedinte al Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală.
Declaraţia acestuia a făcut rapid obiectul breaking-news-urilor şi burtierelor tuturor televiziunilor, care s-au grăbit să transmită aşa-zisa ştire cu litere de-o şchioapă.
Ca de obicei însă, atunci când este vorba de problemele cu care economia românească se confruntă, „ştirile” Preşedintelui nu mai sunt demult nişte necunoscute. Ba mai mult, sunt deja de mult timp devansate de realităţi. Astfel, dacă Preşedintele spune că vom mai avea încă un an de criză, sugerând că ulterior lucrurile ar putea reveni la normal, evoluţia crizei europene şi problemele pe care le au toate marile economii ale lumii, indică faptul că în 2013 am putea vedea mai degrabă începutul unei noi crize, chiar mai gravă decât cea pe care o traversăm în prezent.
Citeşte pe Forbes.ro care sunt evoluţiile care au declanşat al doilea val al crizei
Încă din 2011, spre exemplu, Nouriel Roubini, economistul care a prezis criza din 2008, spunea că probleme care au aruncat lumea în recesiune nu au fost rezolvate, iar Guvernele din SUA şi Europa nu au făcut altceva decât să tragă de timp. În 2013, vulnerabilităţile tuturor ţărilor se vor intersecta şi vor da n