Compania susține într-un raport că în ultimele șase luni s-au înmulțit alarmant solicitările de eliminare a unor materiale politice de pe internet.
De la publicarea precedentului bilanț privind transparența pe internet, Google a înregistrat mai multe cereri de cenzură din partea unor democrații occidentale, se arată în documentul citat.
De exemplu, Spania a cerut Google eliminarea a 270 de articole din bloguri și ziare critice la adresa unor figuri publice, însă reprezentanții Google nu făcut acest lucru, scrie "The Guardian".
Același răspuns l-au primit autoritățile din Polonia în momentul în care au solicitat îndepărtarea unui material despre o agenție de stat.
În schimb, compania a dat curs mai multor cereri venind din partea Thailandei vizând materiale care jigneau monarhia.
Alte materiale care s-au vrut cenzurate: Pakistan- 6 filmulețe Youtube ce satirizează armata și politicieniMarea Britanie- conturi YouTube care încurajau terorismulCanada- un video postat pe YouTube în care un cetățean canadian era surprins urinând pe pașaportul său
"Când am început să publicăm aceste date, în anul 2010, am observat că agențiile guvernamentale din diferite state ne rugau să cenzurăm conținutul politic postat prin intermediul serviciilor noastre. Speram că acest lucru va fi o aberație. Dar acum știm că nu este adevărat.
Acesta este cel de-al cincilea raport. Ca de fiecare dată, am fost rugați să demontăm discursul politic. Este alarmant nu numai fiindcă libertatea de expresie este în pericol, dar și pentru că unele solicitări au venit din partea unor state la care nu ne așteptam- democrații occidentale neasociate, tradițional, cu cenzura", a scris analistul Google Dorothy Chou.