Trei tineri români care au urmat cursurile unor universităţi de prestigiu din străinătate precum Sorbona, Vienna sau Washington văd România ca pe un loc în care încă există potenţial pentru dezvoltare de afaceri şi de creştere a standardelor de viaţă.
Paul Dragoş, un tânăr de 22 de ani, absolvent în economie internaţională şi management la Universitatea Bocconi din Milano şi masterand în ultimul an al Vienna University of Economics and Business, spune că după terminarea studiilor plănuieşte să se întoarcă în ţară, considerând că există foarte multe oportunităţi în România, care, în prezent, nu sunt exploatate aşa cum ar trebui. El a plecat în Italia în urmă cu patru ani, când, la îndemnul unui prieten care studia deja la Universitatea Bocconi, a decis să renunţe la ideea de a mai da admitere la ASE şi a aplicat pentru o bursă la facultatea respectivă.
"În România există nişte oportunităţi incredibile, problema este că nu sunt gestionate eficient. Pentru cel care vine în ţară după luni petrecute în afară este foarte uşor să sesizeze şansele. Văd că din cele 20 de miliarde de euro puse la dispoziţia României pentru dezvoltarea de proiecte europene se folosesc doar aproximativ 7% şi atunci observ ce lipseşte, ce trebuie înlocuit, unde pot eu să ajut şi atunci îmi dau seama că pot face ceva în acest sector", a spus Dragoş, întors în ţară vara aceasta pentru a urma un curs de "Expert accesare fonduri structurale şi de coeziune europene" organizat în cadrul Institutului European din România. Cu toate că la Vienna tinerii beneficiază de programe de consultanţă în carieră şi de facilitarea comunicării acestora direct cu angajatorii, Paul spune că piaţa muncii nu este uşoară şi că marile companii de consultanţă ca McKinsey îşi supun candidaţii la un proces de selecţie foarte riguros, mediul devenind unul foarte competitiv. Chiar şi aşa, acesta spune că v