Alţi doi suceveni şi-au învins frica şi s-au luptat cu statul român în instanţele de judecată. Este vorba de două persoane care au fost expropriate de terenurile pe care le deţineau în zona şoselei de centură a Sucevei. Comisia de acordare a despăgubirilor a încheiat procese verbale privind plata sumelor de bani aferente terenurilor expropriate încă din ianuarie 2011.
Cu toate acestea, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a refuzat să plătească despăgubirile, astfel încât s-a ajuns la proces. După finalizarea întregului ciclu procesual, oamenii au avut câştig de cauză.
Despăgubiri de 11.370 de lei, respectiv 101.620 de lei
Unul dintre suceveni are de încasat suma de 11.370 de lei, în timp ce al doilea va primi 101.620 de lei.
„În ambele cazuri am demarat procedurile de executare silită. Ne-am adresat unui executor judecătoresc şi sperăm ca oamenii să-şi primească drepturile cuvenite în cel mai scurt timp posibil”, a declarat Daniel Corduneanu, avocatul care i-a reprezentat în instanţă pe cei doi.
Vasile Macovei, din Mihoveni a încasat deja 365.000 de lei
Primul sucevean care a avut curajul să-şi caute dreptatea prin sălile de judecată a fost Vasile Macovei, din Mihoveni. Acesta a câştigat procesul, iar în luna aprilie a şi încasat 365.000 de lei, reprezentând suma stabilită pentru expropriere, la care s-au adăugat dobânzile calculate de la data introducerii acţiunii în instanţă şi până în momentul plăţii efective a banilor. De asemenea, statul român a fost obligat să achite şi cheltuielile de judecată, plus costurile pentru executarea silită, adică undeva peste 400.000 de lei.
Aşa se face că numărul persoanelor expropriate şi cărora nu li s-au achitat despăgubirile în baza vechii legi, dar care şi-au câştigat banii în urma unor procese se ridică la trei.
Totuşi, alte 19 p