Amânat cu mai mult de o lună din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, celebrul concert de muzică simfonică "Carmina Burana" a avut loc sâmbătă seară, în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia. Aproape 2.000 de oameni au fost impresionaţi de cele 24 de poeme aranjate orchestral de Carl Orff în urmă cu peste 70 de ani şi redate, week-end-ul trecut, de 120 de artişti ai orchestrei simfonice a Filarmonicii de Stat din Sibiu şi ai Corului Filarmonicii de Stat "Transilvania" din Cluj-Napoca. În acelaşi timp, albaiulienii s-au putut bucura şi de vocile sopranei Nicoleta Colceiar, de la Opera de Stat Timişoara, de ale tenorului Ianoş Seracovan, de la Orchestra Simfonică din Budapesta, dar au fost martori şi la prestaţia baritonului Cristian Ardelean, de la Filarmonica de Stat Timişoara.
Artişti europeni
Aceştia au fost conduşi, către o prestaţie care a ridicat publicul în picioare, de către prim dirijorul Orchestrei Filarmonicii din Chişinău, Mihail Agafiţa. "Întreg spectacolul a fost gândit într-o manieră contemporană, acompaniat de lumini, lasere şi efecte speciale. Creată într-o eră în care posibilităţile de exprimare erau mult mai limitate decât acum, muzica clasică reuşeşte ne ademenească în diferite stări emoţionale. Muzica şi vibraţia luminii se întâlnesc şi se sprijină reciproc, pentru a marca punctele culminante şi a completa atmosfera specială creată de această operă muzicală", conform organizatorilor. "Carmina Burana" a devenit o capodoperă muzicală după 1937, an în care compozitorul german Carl Orff a construit-o prin punerea în scenă a 24 de poeme muzicale din perioada medievală.
Amânat cu mai mult de o lună din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, celebrul concert de muzică simfonică "Carmina Burana" a avut loc sâmbătă seară, în Piaţa Cetăţii din Alba Iulia. Aproape 2.000 de oameni au fost impresionaţi de cele 24 de poeme aranjate orchestral de Carl