Coreea de Nord a acuzat luni Statele Unite ale Americii că şi-au consolidat prezenţa militară în regiune, avertizând că vor contracara aceasta prin "orice manieră posibilă", la câteva ore după ce ameninţase că îşi va întări capacitatea de descurajare nucleară.
De la moartea liderului nord-coreean Kim Jong Il, în decembrie 2011, şi venirea la putere a fiului său, Kim Jon-Un, în vârstă de aproximativ 30 de ani, tensiunile dintre cele două ţări continuă să crească.
Mai mult, Coreea de Nord a ameninţat în repetate rânduri Sudul cu un "război sfânt", în diatribe dintre cele mai virulente. Ministerul nord-coreean de Externe a descris luni prezenţa armată, în creştere, a SUA în regiune drept o "provocare declarată" faţă de Phenian.
Săptămâna trecută, comandantul forţelor americane dislocate în Coreea de Sud a cerut Pentagonului rachete şi elicoptere de atac suplimentare, pe fondul multiplicării ameninţării Nordului la adresa Sudului.
Un purtător de cuvânt al MAE nord-coreean, citat de agenţia oficială de presă KCNA, a calificat atitudinea SUA ca 'preludiul' unui război în regiune vizând nu doar Coreea de Nord, ci mai multe ţări din Asia de nord-est. Noile ameninţări ale Phenianului intervin în contextul în care Coreea de Sud, SUA şi Japonia urmează să desfăşoare joi şi vineri manevre comune în sudul Peninsulei Coreea. Exerciţiile americano-sud-coreene vor avea loc în Marea Galbenă pe durata a trei zile, începând de sâmbătă.
Potrivit unor analişti de la Seul, regimul de la Phenian ar putea pregăti un incident la frontieră pentru a consolida autoritatea noului conducător tânăr asupra armatei şi populaţiei. Ei nu exclud de asemenea un al treilea test nuclear nord-coreean, deşi Nordul a respins această ipoteză în acest moment.
Duminică, Coreea de Nord a avertizat că îşi va continua "eforturile susţinute pentru a conso