Era tehnologizarii s-a facut simtita si in bucatarie, prin intermediul instrumentelor care mai de care mai sofisticate, pe care le folosim la prepararea mancarii. Le alegem in functie de spatiul pe care il ocupa in bucatarie, de rapiditatea in prepararea mancarii, chiar si a designului, mai putin in functie de cat de sanatoase sunt pentru organismul nostru!
Prof. Dr. Mencinicopschi a facut in cartea "Reinvata sa gatesti. Carte de bucate sanatoase" o analiza detaliata a instrumentelor in care gatim, astfel incat sa stim la ce ne expunem atunci cand pregatim diverse mancaruri.
"Stiati ca, pentru a avea o mancare sanatoasa trebuie sa stim sa alegem instrumentele potrivite, compatibile cu alimentele? Sunt preferate instrumentele confectionate din ceramica, teflon, sticla, otel inoxidabil alimentar si fonta smaltuita. Nu sunt indicate vasele din aluminiu, cupru, vasele acoperite cu teflon de slaba calitate sau cele cu smaltul deteriorat", ne explica dr. Menci in cartea "Reinvata sa gatesti. Carte de bucate sanatoase".
Instrumente de gatit -> ASA DA!
1. Dispozitivul de fierbere in vapori de apa
Acesta consta in mai multe vase suprapuse, perforate, asezate peste un vas in care se pune apa. Legumele si carnea introduse intr-un astfel de vas isi pastreaza nutrientii in stare activa.
2. Wok-ul
Acest instrument asiatic de gatit a castigat tot mai multi adepti deoarece forma sa permite amestecarea uniforma a carnii, a pestelui si a legumelor, utilizandu-se in acelasi timp o cantitate mica de grasime si necesitand un timp redus de gatire, ceea ce duce la menajarea nutrientilor din alimente.
3. Oala sub presiune
"Sunt indicate doar cele din oteluri inoxidabile alimentare. Temperatura din oala, de peste 100 grade Celsius, reduce timpul de preparare a mancarii si implicit salvarea calitatii alimentelor, in timp ceapa care acopera ali