Doctorul pakistanez Shakil Afridi a ajutat CIA sa-l captureze pe Osama bin Laden. Ce s-a intamplat dupa aceea? Osama a fost ucis, iar Pakistanul l-a condamnat pe acest medic la 33 ani de inchisoare.
Shakil Afridi este, practic, una dintre multele victime nevinovate ale politicii mari.
De ani de zile, dr. Afridi lucreaza la programul national pentru imunizare impotriva poliomielitei infantile, o boala inca destul de frecventa in tara sa natala, Pakistan. Datorita angajamentului sau umanitar, oamenii credeau in el, fiind un medic respectat pentru ca ajuta copiii, noteaza Deutsche Welle.
Ceea ce nu stiau pacientii sai este ca, pentru a obtine banii necesari producerii vaccinurilor, Shakil Afridi a fost nevoit sa apeleze la sprijinul unui donator. Acesta a cerut ca identitatea lui sa ramana secreta, punand o singura conditie pentru ca medicul sa primeasca banii necesari continuarii programului de imunizare a copiilor pakistanezi: medicul trebuia sa-i trimita proba ADN si adresa fiecarui pacient al sau.
Ceea ce este, evident, o incalcare a juramantului profesional si, totodata, a deontologiei medicale. Dar, pentru ca programul de vaccinare sa mearga mai departe, doctorul a decis sa indeplineasca aceste conditii puse de donatorul sau secret, neavand alte surse de finantare.
Ceea ce nici macar el nu a stiut era ca donatorul s-a dovedit atat de generos, pentru ca urmarea un om anume: tatal unui copil, un barbat care urma sa fie lichidat. Asa s-a si intamplat: amprenta ADN l-a condus pe donatorul secret al lui Afridi catre persoana in cauza, care, intr-un final, a fost asasinata. Aceasta era nimeni alta decat teroristul numarul 1 al planetei, Osama bin Laden.
Erou sau tradator?
Aceasta este o parte din istoria care a condus la lichidarea lui Osama bin Laden, in mai 2011, in orasul pakistanez Ab