Rezultatele financiare ale Hidroeletrica au fost afectate masiv de seceta din a doua parte a anului, dar şi de activarea clauzei de forţă majoră din intervalul septembrie-mai de către companie, care a fost nevoită să reducă livrările de energie.
Așadar, Hidroeletrica a obținut în 2011 o cifră de afaceri de 3,020 de miliarde de lei, față de 3,273 miliarde de lei, cifră de afaceri obținută în 2010.
Profitul net al Hidroelectrica a scăzut anul trecut la 6,444 milioane de lei, de la 292 de milioane de lei în 2010, în principal din cauza secetei.
Datoriile totale ale companiei se ridicau la sfârșitul anului 2011 la 4,146 miliarde de lei, din care 2,639 sunt datorii cu scadență de sub un an, potrivit unei hotărâri AGA care aprobă rezultatele financiare ale companiei Hidroelectrica.
Situația companiei pentru acest an nu se prefigurează a fi una bună, având în vedere că Hidroeletrica și-a cerut insolvența, iar în acest moment compania se află într-o anchetă demarată de Consililiul Concurenței, în aprilie, în ceea ce privește contractele cu „băieții deștepți".
CITEŞTE AICI MAI MULTE DESPRE ANCHETA DEMARATĂ DE CONSILIUL CONCURENŢEI
Hidroelectrica a făcut obiectul unor contracte bilaterale prin care anumite companii au primit energie electrică, la preţuri mai mici. Contractele cu "băieţii deştepţi" din energie au fost intens criticate de reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene şi au fost supuse unui proces de renegociere.
La data de 31 mai, Ministerul Economiei anunţa că renegocierea contractelor bilaterale, încheiate de Hidroelectrica, se aflau în derulare.
La începutul anului Agenţia Moody's a înrăutăţit perspectiva ratingului Ba1 al Hidroelectrica pentru datoriile pe termen lung de la stabilă la negativă, pentru a reflecta îngrijorarea că profilul financiar va fi afectat de secetă, creşterea cheltuielilor şi capacitatea limit