Sloganul de campanie al lui François Hollande era "Schimbarea are loc acum!". Parafrazând acest slogan al preşedintelui socialist, putem spune că pentru Hollande "necazurile încep acum!".
Alegerile au fost câştigate, dar preşedintele n-are timp de pierdut ca să serbeze aceste victorii istorice, criza îl aşteaptă după colţ. Pe plan european, cel puţin al zonei euro, François Hollande dispune cert de un avantaj considerabil, este singurul lider care are toate puterile în mână, este singurul care se poate lăuda cu atâtea victorii electorale succesive.
Preşedintele socialist francez este deci în poziţie de forţă politică, însă într-o Europă ce este încă majoritar condusă de lideri de dreapta. De această Europă conservatoare se agaţă de altfel şi conservatorii francezi, înfrânţi pe plan intern.
După ce şi-a găsit deci o majoritate în Franţa, Hollande trebuie acum să-şi găsească şi una la nivel european. Angela Merkel, în fruntea celei mai competitive economii europene, a arătat că nu este dispusă pentru moment să accepte ideile lui Hollande. Compromisul va trebui însă găsit şi va fi găsit. Lăsând deoparte ironiile dreptei apropo de laxismul bugetar de care ar da dovadă socialiştii francezi–o dreaptă care să nu uităm în Hexagon a provocat în mare parte deficitul abisal–lăsând deci deoparte aceste considerente, Hollande trebuie să-şi găsească aliaţi europeni dispuşi să accepte o altă politică decât cea dusă până acum şi care şi-a arătat limitele în Grecia, Spania şi Italia. Schimburi de replici franco-germane
Între Franţa şi Germania, recente schimburi de replici au scos în evidenţă tensiunea care există. Wolfgang Schäuble, ministrul german al Economiei, nu şi-a prevenit dinainte colegii francezi de critica pe care o va exprima apropo de modificarea legii franceze a pensiilor. De partea lor, autorităţile franceze nu au informat Berlin