Hannes Swoboda crede că sistemul judiciar din România are slăbiciuni, dar apreciază că monitorizarea pe Justiţie ar trebui extinsă la întreaga Uniune Europeană.
Liderul socialiştilor din PE, Hannes Swoboda, e de acord că sistemul judiciar din România are slăbiciuni, ştia de gafele Guvernului Ponta, dar în chestiunea Schengen înţelege frustrarea furioasă a Bucureştiului.
„Adevărul": Una dintre cele mai mari frustrări ale Bucureştiului este legată de dosarul Schengen. Având în vedere noile poziţii de forţă ale statelor membre credeţi că vom mai vorbi despre libertate de mişcare în UE?
Hannes Swoboda: Libera circulaţie este atacată, iar populiştii şi conservatorii o folosesc în Europa ca instrument politic. Decizia de a exclude Parlamentul European din conceperea noului mecanism de evaluare Schengen nu doar că nu este legală, dar este şi o alegere politică premeditată. Suntem (n.n. eurodeputaţii) excluşi pentru că susţinem o guvernanţă Schengen mai transparentă şi egală pentru toate statele membre.
Şi atunci, ce răspuns merită România şi Bulgaria pentru aderarea la Schengen? Şi ce răspuns vor primi?
Extinderea libertăţii de mişcare a cetăţenilor din România şi Bulgaria este blocată tot în Consiliu de anumite guverne, din considerente electorale naţionale. Este inacceptabil şi a trecut de mult momentul în care ele trebuia să primească un răspuns. Ambele ţări îndeplinesc criteriile de aderare la Schengen şi trebuie să facă parte din acest spaţiu fără cea mai mică întârziere.
În continuare „marile dosare" nu primesc sentinţe în sistemul românesc de justiţie, spun rapoartele Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare în Justiţie (MCV). Ce ar trebui să facă sau să nu mai facă noul guvern?
Cred că România a făcut progrese importante în direcţia unei lupte mai eficiente cu corupţia. Ultimul raport p