Alegerile locale din acest an au avut ca efect repoziționarea pe harta politică a partidelor din România. Victoria detașată a aparținut de această dată USL, iar PDL, fostul partid de guvernământ a mai păstrat ca zestre două consilii județene – față de 14, în 2008 și 10 primării reședință de județ, printre care și cea din Alba Iulia. În Alba, primii care recunosc faptul că au greșit sunt liderii PDL, care, deși declarați câștigători, privesc în urmă la ce putea fi făcut mai bine, în ultimii 4 ani. La fel de realiști sunt și reprezentanții USL, dar și nou intrații de la PP-DD, ale căror realizări nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor. Dincolo de declarațiile “sincere” ale edililor locali, decisive în ochii electoratului au fost și câteva aspecte pe care politicienii noștri au omis să le ia în calcul.
PDL
Primarul Mircea Hava recunoaște că la aceste alegeri a fost “amendat” de cetățeni și a fost dispus să explice și de ce:
“Niciodată în istorie nu a fost un asemenea vot politic pentru primărie și consilierii locali. În general, votul politic la locale nu prea se simțea atât. Ne-am întors în 92, iar domnul Iliescu poate să fie fericit că ceea ce a clădit și s-a dărâmat s-a reclădit din nou, România este roșie. Campania a avut o grămadă de picuri murdari, s-a ajuns până acolo încât chiar meseria de inginer a ajuns să fie o meserie a rușinii”.
Deși a câștigat încă o dată fotoliul de primar al Alba Iuliei, Hava este de părere că a fost amendat de cetățeni și a explicat și care sunt, în opinia sa, motivele: “de vină a fost această lipsă crasă de comunicare cu oamenii. În momentul în care vrei să faci ceva, dacă nu eşti în stare să explici oamenilor, atunci mai bine renunță și încearcă să găsești alte măsuri, mai pe înțeles. Noi nu ne-am bătut aici cu USL, ci ne-am bătut cu ceea ce Guvernul Boc a făcut bine pentru țară, dar oamenii nu au înțeles. Eu