Un document de 71 de pagini care contine observatiile facute pana acum de catre operatorii de comunicatii dar si raspunsurile primite cu privire la cea mai mare licitatie de telefonie mobila desfasurata vreodata in Romania a fost publicat pe site-ul autoritatii de reglementare in comunicatii. Operatorii au reclamat preturile mari de pornire, obligatia de a permite accesul operatorilor mobili virtuali (MVNO), problema divizarii spectrului de 900 MHz detinut de Orange si Vodafone sau pretul prea mic al caietului de sarcini (4.500 de lei). Pornind de la aceste observatii au fost aduse anumite modificari, iar vineri se va stabili forma finala a documentatiei de licitatie.
Ce se liciteaza in vara acestui an
In vara acestui an, in Romania vor fi licitate toate frecventele radio din benzile de 900 si 1800 MHz, care sunt utilizate in acest moment de catre Cosmote, Orange si Vodafone dar si benzile de 800 MHz si 2600 MHz, utilizate in prezent partial de catre Ministerul Apararii Nationale (MaPN). Conform documentelor licitatiei supuse dezbaterii publice, in luna martie din acest an, se vor licita mai multe loturi de frecvente, cu durata de 15 luni si 15 ani. Termenul limita pentru acordarea licentelor scurte este de 30 noiembrie 2012, iar pentru acordarea licentelor pentru 15 ani este de 31 iulie 2013. Daca s-ar vinde toate blocurile de frecvente scoase la licitatie statul ar obtine venituri din taxele de licenta de minim 700 de milioane de euro.
Sinteza observatiilor:
1. Preturile prea mari ale taxelor de licenta
Observatie:
"a. Unii respondenti au apreciat ca preturile de pornire sunt prea ridicate, solicitand reducerea acestora de catre ANCOM"
Raspuns: "ANCOM precizeaza ca stabilirea pretului de pornire al blocurilor oferite in cadrul procedurii de selectie, reprezentand taxa minima de licenta, cade in comp