Bustul din piatră al unei figuri foarte contestate din Ungaria, fostul regent Miklos Horthy (1920-1944), aliat al lui Adolf Hitler, a fost inaugurat sâmbătă la Csokako, un sat cu 1.300 de locuitori situat la circa 60 de kilometri vest de Budapesta, relatează AFP.
"Horthy ne-a arătat calea", a declarat primarul din Csokako, György Furesz.
"Această ţară a fost destrămată încă o dată, asigurarea unităţii ţării era una dintre priorităţile sale", a continuat primarul în faţa unei mulţimi de aproximativ 800 de persoane, dintre care unele agitau drapele sau purtau tricouri cu harta Ungariei mari.
În opinia susţinătorilor săi, Horthy este cel care a redat mândria unei ţări destrămate în 1920 în urma tratatului de la Trianon şi care a dat dovadă de patriotism după confruntările sângeroase din timpul efemerei Republici a Consiliilor (1919), susţinută de Rusia sovietică.
Adversarii săi apreciază că Miklos Horthy, care a integrat Ungaria forţelor Axei (Roma-Berlin-Tokyo), este responsabil de moartea a mii de evrei şi romi ungari prin aplicarea legilor antisemite şi rasiste.
O serie de evenimente recente care îl reabilitează pe fostul regent a lansat o dezbatere publică privind revenirea unui "cult Horthy" care depăşeşte cercurile de extremă dreapta, cu susţinerea personală a unor personalităţi apropiate Guvernului.
La începutul lui mai, doi deputaţi ai Fidesz, partidul conservator al premierului Viktor Orban, au participat la un bal organizat pentru strângerea de fonduri necesare unei statui a lui Miklos Horthy la Budapesta.
Criticii săi acuză Guvernul că alimentează sentimentele naţionaliste şi reinterpretează istoria pentru a recâştiga votul alegătorilor partidului de extremă dreapta Jobbik, popular în zonele rurale.
Într-un interviu apărut duminică în cotidianul austriac Die Presse, Orban a refuzat să îl califice pe Miklos Ho