Luni la Bruxelles nu era euforia la care ne-am fi aşteptat în urmae rezultatelor venite de la Atena. Aici domnea mai degrabă seriozitatea. Încă de duminică seara, presedintele Comisiei Europene si cel al UE reactionau prin comunicat de presa comun pentru a incuraja Grecia pe calea reformelor.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Cei doi, José Manuel Barroso si Herman Van Rompuy, aminteau ca UE este gata sa-i sustina mai departe pe greci si spuneau ca sint constienti de eforturile deja facute. Ca si Presedintele eurogrupului Jean-Claude Juncker, si ei spuneau ca singura modalitate de iesire din criza este austeritatea bugetara.
Formarea rapida a unui guvern pro euro este acum ceruta.
Flexibilitate in privinta Greciei?
O reuniune a ministrilor de finante ai zonei euro joi 21 iunie la Luxembourg va fi insa hotarâtoare pentru finantele Greciei.
Ministrii ar putea decide o mai mare flexibilitate in calendarul grec de reforme, este in tot cazul ceea ce spera Atena.
Un compromis ar putea acorda Greciei pâna in 2016, in loc de 2014 timpul necesar pentru curatarea finantelor publice.
Dar europenii asteapta mai intâi o expertiza efectuata la Atena de asa numita troika formata din experti europeni si cei ai FMI.
Ei trebuie sa dea o unda verde unui nou plan pentru Grecia, posibil si daca Germania arata pâna la capat flexibilitatea a caror semne au fost timid intrezarite in ultimele doua zile.
Dar europenii nu uita ca in ultimii doi ani si jumatate un ajutor masiv a fost acordat Greciei. Doua imprumuturi de 110 si respectiv 130 de miliarde de euro au fost aprobate iar tarii i s-au sters 107 miliarde din datoria sa colosala.
Per total, 347 de miliarde de euro este suma acordata astfel Atenei, echilvalentul a o data si jumatate PIB al tarii.
Si in tot acest timp, Spania...
Bursa