În urmă cu un an-doi, marile şedinţe ale PDL erau publice. Partidul îşi striga puterea, iar toate televiziunile de ştiri transmiteau, în direct, spusele influenţilor lideri democrat-liberali. Şedinţa de aseară a PDL a fost secretă. O şedinţă în care cuvântul de ordine a fost: ce mai poate fi salvat în urma eşecului de la alegerile locale? Conducerea partidului, în frunte cu Emil Boc, şi-a depus mandatul joia trecută. Trebuie aleasă o nouă conducere. Cine mai are credibilitatea de a salva ceva?
Scorul obţinut de PDL în alegerile locale este unul la cota de avarie - o pierdere de două treimi faţă de acum 4 ani. Alegerile legislative din toamnă vor fi la fel de importante, mai ales că votul de atunci va fi 100% politic. Adică acel vot "politic" care trimite pe banca de rezerve, pentru cine ştie câţi ani, un partid politic.
Răspunsul pe care partidul îl caută este exact acesta: pentru cât timp va sta PDL în opoziţie?
Preşedintele Emil Boc, câştigător al alegerilor pentru primăria Clujului (este al treilea mandat câştigat aici de Boc), şi-a depus mandatul şi nu mai are de gând să candideze la propria-i succesiune. Înstalarea în fruntea partidului a lui Vasile Blaga este o idee care încolţeşte în mintea multor democrat-liberali. Dar Blaga a pierdut acum patru ani alegerile pentru primăria generală a Bucureştiului şi a pierdut acum doi ani şi alegerile interne în partid în favoarea lui Boc (susţinut explicit de Băsescu). Boc a câştigat, chiar dacă greu, la Cluj, la 10 iunie curent, când nume care, în trecut, îşi treceau în portofoliu procente electorale greu de atins (Liviu Negoiţă, de pildă, sau Gheorghe Flutur) au pierdut. Partidul a pierdut pe fondul măsurilor pe care Guvernul a trebuit să le ia în criză, dar şi din cauza propriilor greşeli. Cineva trebuie să plătească, dar cum găseşti vinovatul când culpa este colectivă?
La şedinţa de joia tr