Atunci cand Presedintele Traian Basescu, aflat in stare de razboi cu premierul Calin Popescu Tariceanu, a incercat sa-i aplice acestuia o lovitura mortala, din PNL s-a frant o aripioara. Este adevarat, cu mult zgomot. Iar aripioara a zburat in bratele marelui jucator. Aceasta miscare a stat la originea crearii PDL. Ce se intampla astazi cu liberalii de atunci?
Lovitura de pedeapsa preconizata de domnul Traian Basescu impotriva lui Calin Popescu Tariceanu, care nu a vrut nici in ruptul capului sa demisioneze, se vroia cumplita. Ea viza nici mai mult, nici mai putin decat disolutia PNL. Planul urzit la Cotroceni era ca, in cele din urma, liberalii sa se mute in corpore in Partidul Democrat, ei dizolvandu-se pur si simplu ca formatiune, pierzandu-si identitatea si facand juramant de supunere in fata presedintelui-jucator. Dar PNL a rezistat. Un mare merit i-a revenit indiscutabil lui Calin Popescu Tariceanu. Dar si celorlalti lideri de atunci ai partidului. Intre care unul dintre cei mai consecventi a fost Crin Antonescu.
PNL a sangerat dar nu a sucombat atunci cand doi dintre fostii sai presedinti au dezgropat securea razboiului, incercand sa impinga partidul la sinucidere politica. Manevra domnilor Stoica si Stolojan nu a fost incununata de succes. Ei au reusit, totusi, sa plece din PNL, impreuna cu unii politicieni relativ cunoscuti la acea data. Ce s-a intamplat mai tarziu?
Acest corp strain implantat in PD, devenit PDL, nu a fost respins si ejectat, desi au existat numeroase tentative si presiuni in acest sens. In speranta ca el va fi doar un cap de pod intr-un proces care urma sa duca la disolutia PNL, Traian Basescu a conservat cu cerbicie prezenta decorativa a acestui nucleu liberal. Functiile de conducere pe care liberalii le-au primit nu au putut fi cu adevarat exercitate vreodata. Veteranii PD au stiut mereu sa-i tina in linia a doua, pent