Liviu Pop a declarat că a înaintat o plângere la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), cerând procurorilor "să verifice cum s-a făcut clasificarea universităţilor şi a programelor de studii în România", potrivit Agerpres.
Citeşte şi Cum vor fi influenţaţi tinerii de noua clasificare a universităţilor
Potrivit ministrului, "în momentul de faţă, la nivelul Ministerului Educaţiei nu sunt toate elementele care trebuiau să fie conform Legii Educaţiei Naţionale; am sesizat organele competente care au datoria să verifice". El a adăugat că, dacă se constată că nu au fost respectate prevederile legale, justiţia trebuie "să emită decizii de sancţionare a celor care s-au ocupat de această clasificare".
Ierarhizarea universităţilor a fost făcută în premieră anul trecut, sub conducerea fostului ministru Daniel Funeriu. Clasificarea a fost făcută de Asociaţia Universităţilor Europene, un organism european de evaluare. Doar 12 universităţi din ţară au intrat în prima categorie, de cercetare avansată şi educaţie, în timp ce câteva zeci au intrat în ultima categorie, din cauza investiţiilor scăzute în cercetare şi lipsa articolelor certificate ISI.
Citeşte şi Mai puţin bani, din 2012, pentru universităţile cu programe slabe
Toate universităţile particulare au intrat în ultima categorie, iar unii dintre rectori au recunoscut pentru România liberă că investiţiile în cercetare nu au fost prioritatea lor. Totuşi, asociaţia instituţiilor private de învăţământ, condusă de Corina Dumitrescu - nominalizată de premierul Victor Ponta pentru funcţia de ministru al Educaţiei - a dat în judecată Ministerul.
Citeşte şi De ce sunt universităţile private codaşe
Ministerul a câştigat în primă instanţă procesul, dar Asociaţia Universităţilor Particulare a făcut recurs. Dumitrescu spunea, după ce a fost propusă pentru funcţia de minis