În ciuda victoriei obținute de formațiunea de centru dreapta la alegerile de duminică, din Grecia, aproape zilnic la Atena și nu numai izbucnesc violențe extremiste, scrie Financial Times într-un comentariu intitulat ”Înapoi în 1930 - secera, ciocanul și zvastica”. Sursa: AP PHOTO
Potrivit articolului, incidentul din campania electorală din Grecia, când un membru al formațiunii neo-naziste ”Zori Aurii” a lovit de mai multe ori o candidată a partidului comunist, într-o emisiune în direct”, nu este unul izolat, fiind doar vârful icebergului.
”Elitele grecești (jurnaliști, intelectuali, politicieni) au condamnat această violență fără echivoc. Cu toate astea, cea mai urâtă parte a acestui incident a fost disponibilitatea multor oameni de a-l apăra, chiar de a-l ovaționa, în vreme ce neo-naziștii creșteau în sondaje”, scrie FT.
Incidentul din campanie nu este singular. Neo-naziștii sunt împotriva imigranților, anarhiștilor și a celor se stânga. Anarhiștii, ultra stângiștii și alte grupări extremiste din tabăra național populistă sunt împotriva poliției, a jurnaliștilor, intelectualilor și chiar a artiștilor. ”Adaugăți la astea o creștere a infracționalității și a violențelor și veți avea tabloul clar al Atenei de azi. Vă duce cu gândul la ceva anume”, se întreabă autorul articolului, profesorul în economie și drept la Universitatea din Atena, Aristides Hatzis. El susține că situația de azi a Greciei amintește de Republica de la Weimar. ”Violență (și banalizarea ei), ură, furie, polarizare, teamă, disperare și resemnare”.
Iar rezultatele scrutinului demonstrează pericolul în care se află democrația grecească. ”Partidul Noua Democrație, de centru dreapta, a ieșit pe primul loc, însă Parlamentul, pentru prima dată în istoria Greciei, va fi plin de extremiști. Pe lângă neo-naziști și comuniștii staliniști există și Syriza, al cărei lider este u