Persoanele care beau un pahar de bere pe zi prezintă un risc cu 31% mai mic de a suferi de boli de inimă. Aceasta este concluzia unui studiu realizat în Laboratoarele Fondazione di Ricerca e Cura "Giovanni Paolo I," din Italia, ale cărui rezultate au fost publicate de European Journal of Epidemiology.
Mai mult, alte cercetări recent efectuate în paralel în Cehia şi Australia reconfirmă aceste rezultate şi leagă consumul moderat de bere de reducerea riscului apariţiei bolilor cardiovasculare.
Cercetarea realizată de oamenii de ştiinţă italieni a inclus analiza a 16 studii efectuate pe mai mult de 200.000 de participanţi. Cercetătorii au observat că persoanele care consumau un pahar de bere pe zi prezentau un risc de a dezvolta boli de inimă cu 31% mai redus decât cele care obişnuiau să nu bea această băutură.
„Rezultatele studiului sunt îmbucurătoare pentru iubitorii de bere, cărora li se reconfirmă practic un beneficiu pe care consumul moderat de bere îl are: scăderea incidenţei bolilor cardiovasculare. Datorită compoziţiei sale, berea, băută însă cu moderaţie, poate creşte cantitatea de "colesterol bun" (colesterol HDL), astfel încât riscul apariţiei bolilor coronariene se reduce”, declara medicul nutriţionist Corina Zugravu, preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutritie.
Cercetatorii au identificat de asemenea şi alte calităţi ale berii care nu se regăsesc în cazul altor băuturi alcoolice. Berea conţine carbohidraţi, potasiu, magneziu şi vitamine de tip B, inclusiv acid folic. Astfel, un pahar de bere pe zi, de 330 de mililitri, oferă peste 15% din doza zilnică recomandată a acestor substanţe.
Studii paralele desfăşurate în Australia şi Cehia leagă, de asemenea, consumul moderat de bere de scăderea riscului de apariţie a bolilor de inimă. Pentru a ajunge la această concluzie, experţii au monitorizat 3.000 de