Borislav Babenco, judecătorul care l-a lăsat în arest la domiciliu pe bloggerul rus Eduard Baghirov, a acţionat legal. Este concluzia Consiliului Superior al Magistraturii.
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au constatat că judecătorul de instrucţie Borislav Babenco nu a încălcat legea atunci când a emis un mandat de arest la domiciliu pe numele controversatului scriitor rus, Eduard Baghirov, acuzat că ar fi pus la cale o „revoluţie twitter" în aprilie 2009. Cazul a fost investigat de Inspecţia Judiciară, la solicitarea comisiei parlamentare de anchetă. „Babenco i-a înmânat încheierea, sub semnătură, procurorului responsabil de caz. Decizia instanţei urma să fie executată de Procuratură, Serviciul de Informaţii şi Securitate şi Ministerul de Interne", a explicat Dina Rotarciuc, membru al CSM.
„În legislaţie este scris expres că responsabil de punerea în executare a încheierii este instanţa de judecată care a emis-o", o contrazice adjunctul procurorului general, Andrei Pântea, făcând trimitere la articolul 302 din Codul de Executare.
Anterior, şi reprezentanţii MAI au declarat că judecătorul urma să expedieze hotărârea Comisariatului Buiucani pentru a asigura paza lui Baghirov la domiciliu. Poliţiştii au fost informaţi de procurori abia pe 18 octombrie când au constatat că suspectul a dispărut.
A EVITAT O CONDAMNARE LA CEDO
O probă în favoarea lui Babenco pare a fi intervalul de timp în care ar fi fost pus la cale planul de evadare: încheierea a fost emisă la 13 octombrie 2011, în timp ce Eduard Baghirov a fugit din ţară peste cinci zile. La rândul său, magistratul susţine că a luat această decizie ca să evite o eventuală condamnare a Moldovei la CEDO pentru arest nejustificat, mai ales că avocaţii bloggerului se adresaseră deja la Înalta Curte.
„Nu e necesar ca o persoană să aibă domiciliu permanent în Republica Moldova.