Perfuzia de cafea de dimineață este singura care îi pune în funcțiune, iar fiecare zi de lucru care începe înainte de prânz este un chin pentru păsările de noapte. De vină este ceasul lor biologic, controlat de gene
„De fiecare dată când sună ceasul, simt o nevoie inexplicabilă să-l distrug. Din motivul acesta îl ţin pe birou, nu lângă pat. Nu stau până noaptea târziu, dar pur şi simplu nu sunt o persoană căreia să-i placă dimineţile, aşa că pentru mine este un chin", susţine Ioana Popa (29 de ani), din Bucureşti.
Într-adevăr, oamenii care se trezesc cu uşurinţă dimineaţa sunt mai fericiţi decât păsările de noapte, pentru care ziua ideală începe undeva mai spre prânz, susţin cercetătorii de la Universitatea din Toronto (Canada). Studiul, care a cuprins peste 700 de indivizi cu vârste între 17 şi 79 de ani, a scos la iveală faptul că persoanele matinale sunt mai mulţumite de viaţa lor şi mai optimiste decât noctambulii. Totodată, cei care se trezesc uşor dimineaţa sunt sau măcar se simt mai sănătoşi decât aceia care au nevoie de o „perfuzie cu cafea" pentru a porni spre serviciu.
O posibilă explicaţie este aceea că noctambulii suferă din pricina unei diferenţe de „fus orar social", este de părere cercetătorul canadian Renee Biss, citat de LiveScience. „Ceasul lor biologic nu este sincronizat cu ceasul social, iar societatea este, în principal, organizată în jurul unui program care se potriveşte mai degrabă persoanelor matinale", spune Biss. Din acest motiv, este şi normal ca matinalii să se simtă mai fericiţi şi mai sănătoşi decât noctambulii. Ceasul lor biologic corespunde cu cel social, astfel că ei se odihnesc suficient, fapt ce are un efect pozitiv asupra sistemului imunitar.
Gena ceasului determină cronotipul
Ceasul biologic al unei persoane, cunoscut şi drept cronotip, este reglat într-un anume fel încă de la naştere şi funcţio